Archívum

Európa társadalomtörténete – újragondolva
2020. november 6.

Európa társadalomtörténete – újragondolva

Megjelent Tomka Béla kötetének új, átdolgozott és bővített kiadása, amely az öreg kontinens 20. századi társadalmi fejlődését mutatja be, kitekintve az ezredfordulón túlra is. A könyv az átfogó ismeretek közlése mellett mondandóját izgalmas problémák köré csoportosítja. Kiemelt figyelmet fordít az európai társadalmak sokszínűségének és egységének problémájára, a nemzetközi összehasonlításokra, ezen belül pedig Magyarország társadalmi folyamatainak bemutatására is. További információ a kiadó honlapján.

Megosztás
Megjelent Tamás Ágnes új kötete
2020. október 12.

Megjelent Tamás Ágnes új kötete

„Talpra magyar, hí az urna!” Választások és választási kampányeszközök élclapokban (1867–1875) címmel megjelent Tamás Ágnes legújabb kötete. A könyv teljes szövege az interneten is elérhető.

Megosztás
Megjelent Tomka Béla új kötete
2020. szeptember 27.

Megjelent Tomka Béla új kötete

A CEUPress kiadásában megjelent Tomka Béla új angol nyelvű kötete Austerities and Aspirations: A Comparative History of Growth, Consumption, and Quality of Life in East Central Europe since 1945 címmel. A kötet a kelet-közép-európai államok szélesebb értelemben vett életszínvonalát (well-being) hasonlítja össze egyúttal tágabb európai keretbe helyezve az elemzést. A hagyományos gazdasági növekedési paradigmán túl a szerző a fogyasztás, szabadidő és életminőség területeit is vizsgálja. További információ (angolul) itt érhető el.

Megosztás
Konferencia a 70 éves Karsai László tiszteletére
2020. szeptember 11.

Konferencia a 70 éves Karsai László tiszteletére

2020. szeptember 24-25-én online konferenciával köszöntjük tanszékünk munkatársát, Karsai Lászlót 70. születésnapja alkalmából. Az eseményen előad tanszékünk több munkatársa és doktori hallgatója is. A részletes program, valamint az absztraktfüzet innen letölthető. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi email-címen lehet, név és email-cím megadásával: karsai70konferencia@gmail.com.

Megosztás
Konferencia a Horthy-korszak vitatott kérdéseiről
2020. szeptember 10.

Konferencia a Horthy-korszak vitatott kérdéseiről

A Horthy-korszak vitatott kérdései címmel rendez konferenciát az MTA  Filozófiai és Történettudományok Osztálya 2020. szeptember 14–15-én a  Magyar Tudományos Akadémián, melynek előadói között tanszékünk két munkatársa, Tomka Béla és Karsai László is ott lesz. A program megtekinthető itt. A rendezvény nyilvános, de a járványügyi  helyzet miatt a résztvevők száma igen korlátozott és regisztrációköteles. További  érdeklődők élő  közvetítés keretében, az MTA YouTube-csatornáján (https://www.youtube.com/c/MTA1825/) követhetik azt.

Megosztás
Kézikönyv Kelet-Közép-Európa 20. századáról
2020. május 13.

Kézikönyv Kelet-Közép-Európa 20. századáról

Tanszékünk munkatársa, Tomka Béla két fejezettel is hozzájárult a frissen megjelent “The Routledge History Handbook of Central and Eastern Europe in the Twentieth Century” első kötetéhez (Challenges of Modernity). A négykötetes sorozat az utóbbi két évtized legjelentősebb nemzetközi vállalkozása Kelet-Közép-Európa 20. századi történetének bemutatására. További információ a kiadó honlapján.

Megosztás
Tamás Ágnes nyerte el tanszékünk adjunktusi állását
2020. január 15.

Tamás Ágnes nyerte el tanszékünk adjunktusi állását

A Bölcsészettudományi Kar dékánja által tanszékünkre kiírt adjunktusi  pályázatot Tamás Ágnes nyerte el. Az állás betöltésének kezdete 2020.  február 1. Gratulálunk Ágnesnek! További információk Tamás Ágnes saját  oldalán olvashatók.

Megosztás
Megjelent az Aetas 2019/4 száma
2019. december 16.

Megjelent az Aetas 2019/4 száma

Megjelent az Aetas 34. évfolyamának 4. száma, amelyet Tomka Béla  szerkesztett. A számban többek között Bódy Zsombor, Keller Márkus,  Romsics Gergely és Tomka Béla írása szerepel. A szám tematikája Intézményi és kulturális transzferek a 20. századi Magyarországon, mely kapcsolódik a Globalizációtörténeti Kutatócsoport munkájához is.

Megosztás